top of page

 

 

 

 

İmar barışı kanunu kaçak, ruhsatsız, iskansız projesine ve imara uygun olmayan ev, işyeri yani her türlü bina, kooperatif ve gecekondunun kayıt altına alınarak vatandaş ile devlet arasındaki mülkiyet sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşması amacı ile 18.05.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. İmar affından 31.12.2017 tarihinden önce inşa edilmiş tamamen kaçak veya bir bölümü kaçak ev, işyeri, bina, kooperatif  hak sahipleri yararlanabildiği gibi hazine veya belediye arazisi üzerine kaçak olarak yapılmış binalar, gecekondularda yararlanabilmektedir. 

İmar barışından  yararlanan hak sahipleri belediyelerin ve kurumların sağlamış oldukları elektrik, su, doğalgaz ve diğer alt yapı hizmetlerinden resmi olarak yararlanabilecekler; bu kaçak yapılar için hak sahipleri hakkında açılmış tüm davalar düşecek; Ayrıca imar barışından yararlanan kişilere verilen tüm idari para cezaları İPTAL olacak; hak sahiplerinin kaçak, ruhsatsız, iskansız işyeri ve evleri için idarece verilmiş yıkım kararı da İPTAL olacaktır.

İmar Barışı Kanunu esas amacı mevcut kaçak, ruhsatsız, projesine ve imara aykırı ev, işyeri, bina, kooperatif hak sahipleri imar affı başvurusu ile kayıt altına alınarak tüm bu binaların hukuki ve alt yapı problemlerini çözmektir. Ayrıca arsa tapulu gayrimenkullerin tapuları imar barışı ile iskanlı tapuya dönüşerek bu gayrimenkuller kredi ile satılmasının önünü açılacak böylece mülkün değeri de arttırarak ekonomiye katkı sağlanacaktır.

İMAR BARIŞI NEDİR ?

bottom of page